Британският министър по въпросите за Брексит Дейвид Дейвис подготви терена за летни спорове с Брюксел относно графика на преговорите за напускането на Европейския съюз и взаимното уреждане на правата на гражданите, пише вестник “Дейли телеграф”.

epa05863070 Britain’s Secretary of State for Exiting the European Union David Davis in Downing Street in London, Britain, 22 March 2017. Prime Minister Theresa May will officially notify the EU of the UK’s intention to leave on 29 March 2017. EPA/WILL OLIVER

Той заяви, че Обединеното кралство ще се придържа към позицията си, че бъдещите търговски и други отношения с Европейския съюз трябва да бъдат обсъждани едновременно с въпроса за уреждането на сметката за раздялата. Според главния преговарящ от европейска страна Мишел Барние трябва да има значителен прогрес по въпроса за сумата, която Великобритания трябва да плати при излизането от общността, както и за правата на гражданите на Евросъюза, живеещи на Острова и съответно, британците на континента, а също и за бъдещата граница между Република Ирландия, която е част от Европейския съюз и Северна Ирландия, преди каквото и да било друго да бъде обсъждано. Дейвис заяви в ефира на телевизионния канал “Ай Ти Ви”, че член 50 от Лисабонския договор, който премиера Тереза Мей задейства през март, стартирайки двугодишната процедура по напускане, постановява, че трябва това, което сега се нарича уреждане на развода, да се случи като се вземат предвид текущите отношения. “Как може да вземеш предвид текущите отношения, които все още не съществуват?”, коментира министърът. Великобритания иска да премине към договарянето на нейното голямо, амбициозно споразумение за свободна търговия възможно най-скоро. Брюксел пък се опитва да оказва натиск върху Великобритания, настоявайки първо да бъде уредена най-трудната част – финансовата и тази за Северна Ирландия, преди да прави каквото и да било друго, смята Дейвис. “Как изобщо може да уредиш въпроса за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, освен ако не знаеш каква е общата ни гранична политика, какво е митническото споразумение, какво е споразумението за свободна търговия, дали е необходимо да налагаш такси на границата или не?”, попита той. “Не можеш да решиш единия въпрос без другия. Напълно нелогично е и ние намираме това за грешна интерпретация на Лисабонския договор, така че за това ще спорим през лятото”, каза в заключение Дейвис.
източник

© 2017 – 2019, Copyright IG PROVIDE . All rights reserved